Samarbetsförmågans inverkan på klimatet

Ett gott samarbetsklimat är nyckeln som får engagemangsnivån att öka.
Engagerade medarbetare beskrivs ofta som nyckeln till högpresterande team. Det är medarbetarna som, genom sin expertis, professionalitet och förmåga att hantera komplexa problem, utgör kärnan i de flesta kunskapsintensiva företag i dag.

Exakt vad medansvarigengagemanget består av varierar mellan organisationer och kulturer.
I grund och botten handlar det om beteenden som, när de upprepas om och om igen, stärker gruppen och bidrar till att gruppen når sina mål. I sin allra enklaste form handlar det om att skapa trygghet och visa varandra respekt.
Den kommunikativa interaktiviteten, kommunikation och förhållningssätt gentemot varandra, är särskilt viktigt när det kommer till samarbete och samarbetseffekter. Eftersom samarbete har en stark påverkan på engagemanget, så är varje teams framgångsfaktor starkt beroende av samspelet.

Samsyn 
Det är av vikt att Skapa, och säkerställa, en tydlig gemensam bild av vad som ska åstadkommas, hur det lämpligen bör göras och vem som ansvarar för vad. Det är bra med regelbunden avstämning och ha en proaktiv uppföljning så att alla är med på var man är, vart man är på väg och hur.

Öppenhet
Skapa bra förutsättningar för människor att våga göra och erkänna sina misstag och ett kommunikativt dialogformat genom att bla dela med sig av egna misstag och lärdomar från dessa som en proaktiv uppföljningslärprocess.

Tydlighet
Se till så att allt och alla kommer till tals i alla skeden i processen tillräckligt. Hitta genom gemensamma krafter en bra form för hur just ert team ska gå till att nå ett gott kollegialt samverkansklimat. För betänk hur mycket lättare det är att hitta målet om du vet vad det är och hur man hittar dit.

Det handlar om en proaktiv uppföljningsprocess med uppdraget i fokus genom kollegial samverkan och aktiv resursfördelning. Det gäller att ha tilltro till det öppna kommunikativa dialogformatet och leva som man lär för att kunna driva frågeställningar med fullt ut engagerande medansvariga. 
Forskning på samarbetsmekanismer visar att de mest framgångsrika teamens nyckel är individernas interaktion snarare än att de är sammansatta utifrån en perfekt mix av personer. Det pekar alltså på att psykologisk trygghet, känslan av att jag kan vara mig själv, att jag får uttrycka vad jag upplever, känner och tycker, att jag kan ställa ”dumma” frågor, presentera nya idéer och erkänna misstag utan att riskera att bli bestraffad, alltså är mycket viktigt. De team där medlemmarna respekterar varandra lyckas helt enkelt bäst.

Medansvariga är beroende av varandra.
De planerar arbete, löser problem, fattar beslut och följer upp ihop. De behöver varandra för att åstadkomma allt detta. Samarbete sker internt i ett team, men kan även ske med andra aktörer. En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk. Men framförallt som ordet skvallrar om, samarbete är ett arbete samman med andra.

Samsyn
Öppenhet
Tydlighet

Torbjörn "Tb" Andersson

Comments

Popular posts from this blog

KUD:ar med Kvalitet

En lösning för problemlösare