Engagemang, kommunikation och tillit

 

Med en exponentiellt ökande utveckling och förändringstakt ställs höga krav på företag och medansvariga. Hur bygger man organisationer som klarar av att driva en positiv förändring utan de negativa påverkningar som ofta uppstår?

Svaren stavas Engagemang, Kommunikation och Tillit (EKT).

Engagemang, kommunikation och tillit är faktorerna som krävs för att en organisation ska vara precis så snabbföränderlig, agil, som behövs för att utöver att bara hänga med, också äga sin egen utveckling. Men dessa uppstår inte av en slump.

Många pratar om begreppen engagemang, kommunikation och tillit, och det med all rätt. För en hög nivå av dessa i en organisation är en förutsättning för att människor ska vilja vara en del av och bidra till förändringsprocessen. Enligt forskning upplever medarbetare att i organisationer med högt i tak, ett gott kommunikationsklimat samt en hög nivå av tillit i sin kultur mindre stress, mer engagemang och mer produktivitet. Vilket jag anser är ett resultat och ett kvitto på vikten av dessa begrepp. Frågan är då hur man uppnår denna höga nivå av engagemang, tillit och kommunikation?

I första led handlar det om en förståelse för hur vi människor agerar i olika situationer och i en förändringsprocess. Vi vill gärna se oss själva som framåtlutade, positiva och förändringsbenägna vilket säkert stämmer i de fall vi själva påverkar förändringen i fråga. När vi själva bestämmer vad som ska förändras, när det ska ske och hur förändringen ska utföras, då tycker vi att förändring är kul.

I arbetslivet är det snarare så att vi får stora förändringar presenterade för oss, såsom omorganisationer, nya strategiska inriktningar, förändrade förutsättningar osv, och det finns sällan en förståelse från ledningen att förändring behöver få ta tid. Människor behöver känna sig sedda, bekräftade och delaktiga i förändringen.

Det finns ett par aspekter jag tror kan underlätta för att förbättra/förenkla förändringsprocessen för att nå en högre nivå av EKT och därmed göra en förändringsprocess mindre smärtsam:

Om vi känner tillhörighet kring ett gemensamt syfte som är större än vårt eget individuella bidrag kan vi skapa en känsla av samhörighet. Lägger vi sedan till  har starka värderingar som guidar oss i hur vi agerar och fattar beslut förstärks denna känsla.

Syfte och värderingar är otroligt viktigt idag eftersom de fungerar som ett ankare i en snabbt föränderlig omvärld. Att ha tydlighet i kommunikation kring detta skapar utöver gemenskap också en känsla av trygghet. De mål vi sätter i organisationen är viktiga eftersom mål i stor utsträckning styr vårt agerande. Så här behöver vi säkerställa att vi har gemensamma mål kopplade till syftet och värderingarna, och att vi firar framgång tillsammans. Då kan vi skapa ett positivt driv runt förändring.

Det jag tror är den absolut viktigaste pusselbiten när vi bygger team är ledarskapet. En stark ledare måste våga visa att man inte har alla svaren, bjuda in och göra både medansvariga och andra delaktiga i förändringsresan och våga visa sig sårbar.

Det är omöjligt att få till ett gott förändringsprocessresultat utan att ledaren föregår med gott exempel oh visar på rätt riktning. I detta krävs kommunikation. Att sudda ut gränsen mellan intern och extern information och vara så pass trygg i sig själv som ledare att man kan vara transparent med möjligheter och utmaningar i förändringsresan är kraftfullare än något annat.

Inled en förändring i god tid och lyft in personalen tidigt. Som ledare behöver du gå från att peka med hela handen och informera till att lyfta in medarbetarna och tänka dialog och kommunikation. Dagens ledare finns till för att facilitera förändring.

Samla ditt team runt ett gemensamt syfte och gemensamma värderingar som styr er vardag och ert agerande. Det blir ert nav i en snabbt föränderlig omvärld.

Titta på gemensamma mål som kopplas till syftet. Följ upp målen på ett strukturerat sätt och fira när ni når framgång. Då skapas ett positivt driv runt förändringen.

Öppna upp och visa mänsklighet. Prata om misslyckanden, inklusive dina egna. Lär av misstagen, kanske kan ni till och med fira dem för att uppmuntra till en lärande kultur.

Digitalisering och vår snabbt föränderliga omvärld betyder att vi inte har alla svar på de frågor som ställs. Vi behöver träna i att hantera den osäkerhet som kommer med en ständigt föränderlig omvärld och lära oss att hela tiden testa, utvärdera och testa igen. Och kom ihåg; fira, fira ofta! För det är du värd!

Skit

Under

Naglarna

Erfarenhet

Comments

Popular posts from this blog

KUD:ar med Kvalitet

En lösning för problemlösare

Samarbetsförmågans inverkan på klimatet