Kvaliteten i kollegial Medvärkan eller kvaliteten i en fikastund
Hur många av oss har haft den där kollegan som säger ”Nu är jag klar. Hej då!” och sedan försvinner medan du sitter kvar med arbete?
Sedan urminnes tider har man förstått vikten av att arbeta tillsammans och att detta arbetssätt ofta ger en större ”vinst” i slutändan oavsett om det gäller mat till stammen eller en större produktionsmängd i verksamheten. Den stora svårigheten är att få igång och sedan verka för en optimering av kollegial samverkan.
Personligen tror jag mycket på kollegial samverkan och dess effekter samt verkar mycket för den oavsett om jag är ute och jobbar i eller pratar om en verksamhet. Jag tror också att god kollegial samverkan är en av de viktigaste orsakerna till att en verksamhet blomstrar och växer.
När allt annat är lika, är det relationen med mottagaren/kunden/kollegan som avgör. De senaste cirka tio åren har vårt beteende som mottagare totalt förändrats. Och ju mer digitalt vi lever, desto viktigare blir mottagarupplevelsen – i alla kanaler. Via möten kan man bygga förtroende, lojalitet och lönsamhet. Men det bygger på motiverade och engagerade medarbetare som ska göra jobbet varje dag.
Det handlar om att få med hela organisationen. Det är viktigt att bjuda in och bejaka alla inspel och få till stånd samskapandet. En kollegial resa kan inte göras av en person, men en person kan göra stor skillnad för hur den upplevs.
Om du tänker efter inser du att du tillbringar mer tid med/ i närheten av dina kollegor än med din familj så varför göra mindre än du kan av den tiden?
Synergieffekterna av en god kollegial samverkan är många, och ett flertal olika studier har påvisat dessa.
Här följer en lista på några av dom
- Mer skratt, leenden och glada tillrop har förutom en inverkan på inlärningen även inverkan på allas kroppsliga mående.
- En god kommunikativ process ger fler, bättre lösningar vilket förenklar arbetet och förbättrar arbetsklimatet.
- Ett öppet klimat är mer givande för verksamheten än ett slutet.
- En bra fikastund kan verka som en oas för verksamheten i allmänhet och dig i synnerhet.
Fikastunden är en helig tid för mig och de kollegor jag samverkar med. Det är en stund då vi kan sitta ned och prata av oss men också samtidigt lägga upp en plan och strategi över hur vi ska utveckla verksamheten och lösa våra dagliga värv tillsammans.
Så, slutligen en fråga, hur verkar du för en optimal kollegial samverkan eller hur får ni till den bästa fikastunden?
//Torbjörn ”Tb” Andersson
Comments
Post a Comment