Fem delar i en kvalitetsinriktad undervisning
Jag har länge funderat kring vad som gör en bra undervisning/inlärning. Nedan har jag börjat en resa med att resonera kring ”fem delar” i en kvalitetsinriktad undervisning. Jag har bara börjat, och kommer säkert komma åter till dessa delar, men vi inleder lite och ser var vi landar, så häng med.
Tydlighet i klartext.
Undervisningen bör vara explicit och flera forskare hävdar att inlärning sker i en social kontext, dvs deltagaren ska inte ”jobba själv” hela tiden utan pedagogen måste vara aktivt involverad för att förklara och tydliggöra. Ett grundkoncept kan vara ”Jag gör- vi gör- du gör”, där pedagogen leder utvecklingen genom att först göra själv, sedan tillsammans med deltagaren och slutligen låter deltagaren ta ett självständigt ledarskap i sin egen lärandeprocess.
Innehållsfokus
Inlärning bör vara innehållsfokuserad snarare än formfokuserad, dvs mer fokuserat på vad: et än på hur: et, genom att man jobbar enligt strukturer och modeller med ett redan väl etablerat och inarbetat hur vilket i sig skapar en trygghet och därmed en ökad inlärningsfaktor som synergieffekt.
Repetitiv repetition eller återvinning
För att vidare utveckla deltagarens språkflyt ger man dom chansen att göra detta genom att använda deltagarens ordförråd för att bygga på deras språkområde. Detta görs enklast genom att man arbetar med det redan kända för att befästa och utveckla deltagarens språk, dvs återanvänd och befäst istället för att hela tiden ge nya uppgifter.
Förståelig begriplighet
Inlärning fungerar bättre om det man lär sig om är intressant och relevant. Man kan nå en större tydlighet genom att undervisningens möjligheter till självreglerat lärande görs mer explicit/tydligt för alla involverade explicit, eller genom att eleverna får ta en större aktiv roll i lärandeprocessen exempelvis genom formativt lärande.
Amuserande rolighet
Inlärning sker lättast i ett lättsamt och uppmuntrande klimat. Om man har roligt medan man lär sig lär man sig lättare, och bättre. Det är upp till alla involverade att tillsammans göra inlärningsprocessen och inlärningsinnehållet så engagerande att det främjar inlärningslusten. En intressant aspekt är att i texten kommer detta sist, men i verkligheten skulle jag nog sätta denna del först…
//Torbjörn ”Tb” Andersson
Comments
Post a Comment